Ogóreczki słodko-kwaśne „Wojtki Elbląskie"

1 1 1 1 1 średnia ocena 5.00 (oddanych głosów 10)
Joomla Plugin

Ogóreczki słodko-kwaśne „Wojtki Elbląskie”

 


Składniki (na 5 litrowych słoików):
* 2 kg ogórków gruntowych
* 2 świeże czerwone papryki
* 5 dużych ząbków czosnku – nie chiński
* koper

zalewa:
* 3 szklanki wody
* 2,5 szklanki octu jabłkowego
* 3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki gorczycy
* szczypta pieprzu – ja daję małą łyżeczkę (płaską)
* 10 - 15 g mielonej kurkumy
* 1 łyżeczka nasion selera
* 0,5 łyżeczki całych goździków
 
Wykonanie:
Ogórki myjemy i kroimy w długie plastry (grubość według uznania) – i oczywiście wkładamy do słoika.
Do każdego słoika dajemy również 1 pokrojony duży ząbek czosnku,  koper oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki.
Robimy zalewę ze składników jak wyżej czyli gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.

Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach, są pyszne szczególnie do „białej” oczywiście w dobrym towarzystwie.